اصول نورپردازی نمای ساختمان
نورپردازی نمای ساختمان نقش موثری در ارتباط افراد با سازه دارد. زیرا نما اولین قسمت ساختمان است که افراد آن را دیده و در صورت زیبا بودن جذب آن میشوند. شما میتوانید کل نما را نورپردازی کنید یا فقط بخشی از آن را که متمایزتر را با نورهای مناسب مشخص کنید. این کار نما را با شکوهتر و زیباتر میکند. طراحی نمای خارجی ساختمانها با تکنیکهای نورپردازی نما را در شب نیز نمایان کرده و در زیباسازی شهری نیز تاثیر مثبتی دارد. نورپردازی نمای سازه اصول مختلفی دارد که در ادامه به آنها میپردازیم.
نورپردازی نمای خارجی
توجه به رنگ و شدت نور در نورپردازی نمای ساختمان:
در نورپردازی باید به رنگ و شدت نور توجه ویژهای کنید. رنگ و شدت نور دو عامل اصلی و تعیینکننده در جذابیت نورپردازی نمای خارجی هستند. توجه به این دو مورد به شما کمک میکند نمای زیباتری داشته باشید. رنگ و شدت نور باید چشمنواز باشند بر اساس طرح رنگی چشم انسان طراحی شده باشند. استفاده از رنگهای ملایم مانند سفید، انبهای و آبی گزینهی مناسبی برای رنگ نور شما است. البته نور با این رنگها باید با شدت مناسبی نیز به روی نما به کار رود.
منبع نوری در نورپردازی نمای ساختمان باید مخفی باشد:
در نورپردازی باید منبع نوری را مخفی کنید. منبع نور بهتر از از دید عموم مردم پنهان بماند و مردم آن را تشخیص ندهند. در این صورت نورپردازی نمای خارجی شما جذابتر است. البته شما میتوانید در موارد خاصی منبع نور را مشخص کنید. اما بهتر است در طراحی نوری نمای سازه تاییدی روی منبع نور صورت نگیرد.
هماهنگی نور با سایر متریال در نورپردازی نمای ساختمان:
در نورپردازی نمای ساختمان باید به هماهنگی نورهای موجود و متریال سازه توجه شود. یعنی رنگ نور و نحوه تابیدن آن باید با متریال همخوانی داشته باشد.
نورپردازی هماهنگ
برجسته کردن عناصر با نورپردازی نمای ساختمان:
به وسیله نورپردازی میتوانید عناصر دلخواه خود را برجسته کنید. هدف بسیاری از طراحان در نورپردازی برجسته کردن عناصر و جزئیات در نما است. به همین دلیل بهتر است که جنبههای مختلف معماری نما و عناصر مختلف آن را ارزیابی کرده و سپس به طراحی نوری سازه بپردازید. در نورپردازی باید عناصری که ارزش معمارانه یا تاریخی دارند به چشم بیایند. ایوانها، ستونها، مجسمههای خاص، قوسها و سنتوریها بهترین عناصر معماری هستند که میتوانید زیبایی آنها را با نورپردازی چند برابر کنید.
هماهنگی و سازگار بودن در نورپردازی نمای ساختمان:
نورپردازی باید به گونهای انجام شود که کل سازه با سایر ساختمانهای اطراف هماهنگی داشته باشد. در غیر این صورت آلودگی نوری که ساختمان شما ایجاد کرده سبب زشت شدن نمای شهری میشود.
انواع روشهای نورپردازی نمای ساختمان:
نورپردازی نمای ساختمان انواع مختلفی دارد. شما با شناخت انواع روشهای طراحی نوری نمای خارجی سازه میتوانید در زیباتر شدن آن نقش بسزایی داشته باشید.
نورپردازی نمای ساختمان با روش خشن:
نورپردازی با روش خشن برای تایید به روی بافتهای کوچک و عناصر معماری مختلف به کار میرود. در این روش منبع نوری فقط به روی عناصر مورد نظر قرار میگیرد و فقط آن را روشن میکند. بنابراین در این حالت شما نمیتوانید تمام نما را با استفاده از نور خود روشن کنید و فقط جزئیاتی که روی آنها تایید دارید روشن میشوند.
نورپردازی نمای ساختمان با روش یکدست:
نورپردازی با روش یکدست نما را به صورت یکنواخت روشن میکند. در این روش با استفاده از یک یا چند منبع نوری به صورت کاملا یکنواخت و نرم سطح وسیعی از نما را روشن میکنید.
نورپردازی نمای ساختمان از داخل و خارج:
نورپردازی در این روش با استفاده از عناصری داخلی مانند پنجرهها و بالکنها انجام میشود. در روش مذکور شما منبع نوری را در لبههای موارد گفته شده قرار میدهید. البته بهتر است که منبع نوری را در زیر پنجرهها قرار ندهید. زیرا این حالت برای ساکنین ساختمان جالب نیست. این روش یکی از راحتترین و بیدردسرترین روشهای طراحی نوری سازه است که تعمیر آن نیز به راحتی انجام میشود.
نورپردازی نمای ساختمان با روش تاکیدی:
نورپردازی با روش تاکیدی به صورت تایید به روی یک عنصر انجام میشود. این کار باعث میشود نقش خاصی که شما به روی آن تایید داشتید تا مدتها در خاطر بیننده باقی بماند.
لامپهای به کار رفته در نورپردازی نمای ساختمان:
در نورپردازی لامپهای مختلفی استفاده میشود که در ادامه یا آنها آشنا میشویم.
لامپهای نورپردازی
چراغ زمینی: چراغ زمینی یا دفنی از پرکاربردترین لامپهای مورد استفاده در نورپردازی هستند. چراغهای زمینی نورهایی هالهای را به اجسام میتابانند. این کار سایه روشنهای زیبایی را تولید میکند که زیبایی خاصی را به نمای شما میبخشند. از این نوع لامپها در نورپردازی محیطهای باز نیز استفاده میشود. این پراغها در زمین دفن میشوند و علت نامگذاری آنها نیز همین موضوع است. از انواع چراغهای دفنی میتوان به چراغهای LED و نورهای رنگی را نام ببرید. این چراغها به سیستکمهای کنترل از راه دور نیز متصل میشوند. این چراغها طول عمر بالایی دارند و اجرا و تعمیر آنها ارزان است. در برابر خش و خمیدگی مقاوم بوده و نسبتا ضد آب هستند.
چراغهای والواشر: از پرکاربردترین و زیباترین چراغهای استفاده شده برای نورپردازی است. چراغهای والواشر در طراحی نوری دیوارهای صاف و مسطح استفاده میشود. والواشرها از کنار هم قرار گرفتن تعدادی لامپ کوچک به وجود میآیند. نور والواشرها نوری یکنواخت و طولی است و به همین دلیل برای ساختمانهای بلند بسیار مناسب هستند. البته شدت پرتاب نوری چراغهای والواشر با یکدیگر متفاوت است و با توجه به طراحی خود باید از آنها استفاده کنید. بهتر است این چراغها با زاویه و جهت مناسبی به دیوار تابیده شوند. مصرف انرژی این چراغها پایین است و به نوعی صرفهجویی در مصرف انرژی صورت میگیرد. چراغهای والواشر در برابر ضربه، خمیدگی، شرایط جوی و رطوبت مقاومت بالایی دارد.
نورپردازی نمای ساختمان به دلیل روشن کردن نما در شب امر ضروری است. البته در طراحی نوری ساختمان خود باید به میزان مصرف انرژی توجه زیادی کنید. نورپردازی زیبایی نمای خارجی ساختمان شما را چند برابر خواهد کرد اما نباید برای این موضوع هزینه زیادی را صرف کنید. لذا بهتر است از لامپهای کم مصرفتر استفاده کنید. همچنین بهتر است که منبع نوری در قسمتهایی قرار گیرد که برای تعمیر و نگهداری نیاز به ابزار خاصی نداشته باشد.