سازه بتنی چگونه آرماتوربندی میشود؟
آرماتوربندی در سازههای بتنی یکی از اصولیترین کارهای ساختمانی است. روند این کار در استحکام و مقاومت نهایی سازه تاثیر بسزایی دارد. به طور کلی بتن مقاومت کششی بسیار کمی دارد و با استفاده از آرماتورها مقاومت کششی آن را در برابر تنشهای محیطی افزایش میدهیم. سازههای بتنی مزیتهای زیادی داشته و به همین در سالهای اخیر ساخت بیشتر سازهها به صورت بتنی میباشد. استحکام سازه بتنی در گرو میلگردهایی است که به عنوان آرماتور استفاده میشوند. در حقیقت این میلگردها باید در اندازهها، تعداد و فواصل مشخصی استفاده شوند تا سازه به مقاومت مد نظر برسد. البته یکی دیگر از مواردی که در استحکام سازه بتنی نقش دارد، نحوه اتصال آرماتورها به یکدیگر است. آرماتوربندی در سازه بتنی اصل بسیار مهم و اجتنابناپذیر است. به همین دلیل افرادی که در زمینههای ساختمانی فعالیت دارند باید در این موارد اطلاعات کافی را داشته باشند. در این مقاله درباره چگونگی اتصال آرماتورها و سایر نکات سازههای بتنی اطلاعاتی در دسترس شما قرار میگیرد.
نحوه خم کردن آرماتورها در آرماتوربندی سازه بتنی:
آرماتوربندی در سازه بتنی به صورت میلههای خم شده یا ساده که با آرایش خاصی در کنار هم قرار گرفتهاند گفته میشود. میلههای خم شده عموما در ساخت ستونها و فونداسیون ساختمان و میلههای ساده در ساخت سقف به کار میروند. روشهای مختلفی برای خم کردن میلگردها وجود دارد که هر کدام مزیتهای خاص خود را دارد. روش خم کردن میلگردها باید بر اساس کاربری سازه و سایر ویژگیهای آن انتخاب شود. پس باید با روش مناسبی میلگردهای مورد نظر خود را خمیده کرده و از آنها استفاده کنید. معمولا بهترین روش برای خم کردن میلگردهای سازه بتنی استفاده از دستگاه مخصوص این کار است.
آرماتوربندی سازه بتنی با استفاده از جوشکاری سرد:
در آرماتوربندی اتصالات نیز با روشهای خاصی انجام میشود. آرماتورها را میتوانید با روش جوشکاری سرد در کنار هم نگه دارید. در این روش آرماتورها با نظم مورد نظر از طریق جوش به یکدیگر متصل میشوند. البته هرگز نباید برای نگه داشتن آرماتور در کنار یکدیگر از جوشکاری معمولی استفاده کنید. زیرا این جوشهای بعد از بتنریزی مقاومت خود را از دست میدهند و باز میشوند. به همین دلیل این کار مقاومت سازه را به شدت تهدید میکند. جوشکاری معمولی انعطافپذیری جوشکاری سرد را نداشته و برای نگه داشتن آرماتور اصلا مناسب نیستند.
آرماتوربندی سازه بتنی با استفاده از مفتول:
آرماتوربندی سازه بتنی با استفاده از مفتولها روش متداولی است. به طور کلی مهمترین نکته در سازه بتنی نحوه چینش میلگردها و اتصال آنها با یکدیگر میباشد. بتن باید در همه قسمتهای قالب ریخته شود و بیشترین ارتباط را با میلگردها داشته باشد. در این صورت سازه بتنی بهترین عملکرد را خواهد داشت. به همین دلیل نگه داشتن آرماتورها به وسیله مفتول گزینه بسیار مناسبی است. برای بستن میلگردها به وسیله مفتول به مهارت خاصی نیاز ندارید و به راحتی میتوانید این کار را انجام دهید. برای انجام دادن بهتر این کار بهتر است به نکات زیر توجه کنید.
- در ستونهایی که میلگردهای بزرگی دارند باید فضای کافی برای بتن وجود داشته باشد.
- برای جلوگیری از ورود رطوبت خاک به سازه بتنی باید در قسمتهای پایینی از عایق مناسب استفاده کنید.
- مفتولهای بسته شده را قبل از عملیات بتنریزی چک کنید و در صورت باز یا شل شدن آنها را ببندید.
روشهای آرماتوربندی سازه بتنی با استفاده از مفتول:
آرماتوربندی سازههای بتنی با استفاده از مفتول با دو روش انجام میشود.
روش ضربدری: در این روش آرماتورها به روی هم قرار گرفته و مفتول به صورت ضربدری از زیر و روی آنها میگذرد. در انتها باید دو سر سیم را با انبردست بپیچید و محکم کنید.
روش بستن از کنار: در این روش هم آرماتورها در کنار هم قرار میگیرند و مفتول از میلگرد اول رد شده و بعد از عبور از میلگرد دوم محکم بسته میشود. به این روش کرواتی نیز گفته میشود و بیشتر برای آرمه کردن بتنهای سقف و فونداسیون استفاده میشود.
آخرین مرحله آرماتوربندی سازه بتنی:
آخرین مرحله در آرماتوربندی سازهها قالببندی و بتنریزی است. قالبهای فلزی بهترین نوع قالبها برای بتنریزی میباشند. زیرا آنها آب بتن را اصلا جذب نمیکنند و طول عمر بالایی دارند. بعد از قالببندی باید عملیات بتنریزی را شروع کنید. برای این کار باید عواملی مانند آب و هوا، موقعیت جغرافیایی سازه، نوع سازه، شکل سازه و غیره را در نظر داشته باشید. برای بتنریزی بهتر است از بتنهای آماده استفاده کنید و به نکات بتنریزی توجه کنید.
نکات مهم در آرماتوربندی سازهها:
- در هنگام آرماتوربندی میلگردها با قیچی مخصوصی بریده شوند.
- دمای خم کردن میلگردها بالای 5 درجه باشد.
- آرماتورهایی که خمیدهاند نباید باز و بسته شوند.
- فاصله بین میلگردهای عرضی 20 سانتیمتر است.
- آرماتورها باید تمیز باشند و در صورت زنگزدگی باید تمیز شوند.
- فاصله میلگردها تا قالب باید چک شود.
- خم کردن میلگردها به وسیله هوا برش اشتباه است.
- اندازه آرماتورها باید با نقشه سازه مطابقت داشته باشد.
مزایای آرماتوربندی سازهها:
آرماتوربندی سازههای بتنی مزیتهای زیادی را برای این نوع سازهها به وجود میآورد.
- بتن آرمه در برابر عواملی مانند آتشسوزی و رطوبت بسیار مقاومتر از بتن معمولی است.
- بتن آرمه به نگهداری خاصی نیاز ندارد و به همین دلیل بسیار مقرون به صرفه است.
- سازههای بتنی نسبت به سازههای فلزی سادهتر بوده و به مهارت کمتری نیاز دارند.
- بتن آرمه از انحراف سازههای بتنی از حالت اولیه به شدت جلوگیری میکند.
- آرماتورها و نحوه قرار گرفتن آنها در کنار هم در شکلپذیری بتن نقش بسزایی داشته و با این کار میتوانید بتن را به شکل دلخواه خود در بیاورید.
- بتن آرمه مقاومت کششی نسبتا بالایی دارد و این در حالی است که مقاومت کششی بتن معمولی تقریبا صفر است. به همین دلیل مقاومت سازه شما به نوع قرارگیری آرماتورها بستگی دارد.
- آرمه کردن بتنها آن را به بهترین مصالح ساختمانی موجود در دنیا تبدیل کرده است. به نوعی که در ساخت سدها، ستونها و فونداسیونها نیز از این مصالح ساختمانی استفاده میکنند.
منابع: https://constructionreviewonline.com/concrete/6-important-concrete-reinforcing-accessories/